Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Francuskie ciasteczka z gorzką czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z domowego ciasta francuskiego, idealnie kruche i delikatne, udekorowane grubym cukrem. Doskonałe na każdą okazję.

Francuskie ciasteczka z gorzką czekoladą

Składniki:

Francuskie ciasteczka z gorzką czekoladą

Ciasto

Masa

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka

Dekoracja

  • 2 białka
  • gruby cukier do dekorowania

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z gorzką czekoladą
1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać śmietanę, żółtka i łyżeczkę pasty waniliowej.

2. Zagnieść. Rozwałkować na prostokąt, złożyć w kopertę i jeszcze raz rozwałkować.

3. Ponownie złożyć w kopertę, włożyć do foliowego worka, chłodzić 30 minut.

4. Rozwałkować i złożyć – najpierw na trzy, następnie na pół. Ponownie włożyć do lodówki. Czynności powtórzyć 4 razy.

5. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić szklaneczką krążki. W połowie ciasteczek wyciąć kieliszkiem dziurkę.

6. Ciastka z dziurką posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Położyć na pełnych krążkach.

7. Piec na złoty kolor w temp. 190°C.

8. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem. Łyżką nałożyć do ciasteczek. Odstawić do całkowitego ostudzenia.