Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Francuskie koszyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Urocze koszyczki jako przekąska, można podać na zimno, ciepło, wystarczy polać ulubionym sosem, idealnie pasuje np. sos czosnkowy.

Francuskie koszyczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie koszyczki

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • Olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól

Sposób przygotowania:

Francuskie koszyczki

ETAP 1:

Francuskie koszyczki

1. Mięso kroimy w drobna kostkę, doprawiamy przyprawą oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Francuskie koszyczki

2. Na drugiej patelni smażymy obrana, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w paseczki paprykę.

ETAP 3:

Francuskie koszyczki

3. Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy najlepiej dużym kubkiem koła, układamy w formie do muffin.

ETAP 4:

Francuskie koszyczki

4. W środku ciasta umieszczamy po łyżce mięsa.

5. Na wierzch wykładamy warzywa i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

ETAP 5:

Francuskie koszyczki

7. Gotowe.

8. Smacznego.