kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Futomaki po polsku (z tatarem)!

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Futomaki z tatarem z pewnością nie są typowym sushi, być może nie powinnam tego dania nazywać sushi jednak uważam, że jest to świetny przykład kuchni fusion warty wypróbowania. Połączenie to daje zaskakująco smaczny efekt!

Futomaki po polsku (z tatarem)!

Składniki:

Futomaki po polsku (z tatarem)!

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4/5 szklanki wody
  • 4 płaty glonów nori
  • 250 g zmielonej wołowiny (na tatar)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • kilka pasków czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Futomaki po polsku (z tatarem)!
Przygotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać. Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Przygotowanie sushi: Zmielone mięso wołowe odrobinę solimy i przez krótką chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 4 równe części. Z każdej części tatara formujemy cienką rolkę o długości równej szerokości płatu nori. Pieprz mielimy i obtaczamy w nim każdą rolkę wołowiny. Ilość pieprzu jest zależna od gustu. Dałam go dość dużo, a mimo to nie był bardzo wyczuwalny w daniu. Tak przygotowane mięso wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży. Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż pasek przygotowanego wcześniej mięsa wołowego, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego (mogą być paseczki) i pokrojoną w kostkę cebulę (może być w piórka).

Zwijamy rolkę. Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. Możemy danie podać bardziej po polsku – z rozbełtanym jajkiem. Ja jednak jeszcze nie odważyłam się na takie połączenie ;)


Tagi:

sushi