DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Futomaki smok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sushi Futomaki to bogaty w składniki rodzaj sushi. Walec ma około 3-4 cm grubości i zawiera kilka składników.

Futomaki smok

Składniki:

Futomaki smok

Ryż:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody

Zalewa

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli

Dodatki

Sposób przygotowania:

Futomaki smok
Ryż:

Ryż do sushi najpierw dokładnie płuczemy aż woda będzie bezbarwna. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po czym przekładamy do miski, zalewamy zaprawą i mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. Zaprawa: Ocet ryżowy, cukier i sól podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników.

Sushi:

Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojonego w słupki ogórka, pokrojoną w słupki paprykę, łososia i plasterki awokado.

Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.

Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Tagi:

ryż maki