lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna galareta wyszła choć w innym kształcie niż zazwyczaj. Pierś z kurczaka i warzywa idealnie się komponowały.

Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Składniki :

  • pietruszka 100 g
  • seler 100 g
  • por 100 g
  • marchew 4 szt
  • pierś z kurczaka 400 g
  • ziele angielskie 4 szt
  • liść laurowy 4 szt
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy
  • żelatyna spożywcza zwykła ( na dwa litry wody)

Sposób przygotowania:

Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Wykonanie:

Najpierw wywar rosołowy robimy:
Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów ( trochę się wygotuje ale to nic). Wkładamy włoszczyznę (marchew, por, seler, pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy. Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe. Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny, a powoli dochodził do siebie. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.

Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety. Marchew kroimy w drobną kostkę, pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).

Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew, pierś z kurczaka i natkę pietruszki. Tak do połowy napełniamy.

Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć) i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę ( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia ( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie).

Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.

Może to być śniadanie, kolacja lub przystawka na imprezę.

Wyszły 24 szt.

Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób
Wyparzamy 24 skorupki od jajek,otworki nie maja być za duże.
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób
Do srodka wkładamy kukurydzę z puszki oraz pokrojona ugotowaną marchewkę.
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób
Pierś ugotowaną i ostudzoną kroimy w kosteczke, jak nie wychodzi to kroimy jak idzie. Dodajemy również natkę pietruszki.
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób
Do gorącego wywaru z rosołu wkładamy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy nasze jaja do pełna.