Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Galaretka z wydmuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowana galaretka zaprezentuje się wyjątkowo efektownie na świątecznym stole. A wcale nie jest trudna do przygotowania!

Galaretka z wydmuszki

Składniki:

Galaretka z wydmuszki

 

  • 12 jajek
  • ok. 40 dag ugotowanej w lekko osolonej wodzie piersi kurczaka
  • 1,2 litra esencjonalnego wywaru warzywnego
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 4 ugotowane marchewki
  • 20 dag mrożonego groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Galaretka z wydmuszki
1. Jajka umyć, nakłuć z jednej strony grubą igłą, z drugiej ostrożnie obtłuc skorupkę, robiąc niewielki otwór. Przerwać błonkę i wydmuchać zawartość jajek do miseczki (można je zużyć np. do omletu). Wydmuszki wyparzyć ostrożnie, osuszyć.

2. Zimne mięso drobno pokroić. Groszek gotować 3 minuty, osączyć. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć na sicie. Natkę opłukać, oderwać listki. W ciepłym wywarze rozpuścić namoczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.

3. Wydmuszki ułożyć w wytłoczce na jajka, napełnić ostrożnie do 2/3 wysokości kawałkami mięsa, marchewki, groszkiem, kukurydzą i natką. Zalać tężejącym wywarem, odstawić do lodówki do stężenia. Wyjąć, obrać galaretkę ze skorupek. Podawać np. na gniazdkach z ulubionych kiełków.