Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Galaretka/sos z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i zdrowe owoce czarnej porzeczki zamknięte w słoiku. Sos/galaretka nadaje się do wielu deserów i jest pyszny prosto ze słoika.

Galaretka/sos z czarnej porzeczki

Składniki:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki

 

  • 1 litr soku z czarnej porzeczki
  • 60 dag cukru

Sposób przygotowania:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka zawiera naturalne substancje żelujące.

Owoce czarnej porzeczki dokładnie oczyścić, umyć i umieścić w garnku.

Gotowanie:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki
Trzeba pilnować, aby owoce nie przywarły do garnka.

Porzeczki lekko podusić widelcem. Do garnka wlać około 1/2 szklanki na 1 kg owoców i je rozgotować.

Przecieranie:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki
Z owoców, które pozostaną można zrobić dżem.

Gorące owoce przetrzeć przez sito i odcedzić powstały sok.

Sos/galaretka:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki

Przecier, który otrzymamy należy zważyć lub zmierzyć i podgotować około 5-8 minut. Następnie wsypać odpowiednią ilość cukru i ponownie gotować, aż przecier zrobi się gęsty.

Słoiki:

Galaretka/sos z czarnej porzeczki
Galaretka w czasie stygnięcia również odrobinę stężeje.

Gorącą galaretkę / sos przełożyć do słoików i mocno zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem do momentu ostygnięcia.