migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1182]

Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego nadziane szpinakiem i zapieczone z jajem. Pyszne na ciepło jak i na zimno.

Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem
Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko.

Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut.
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem
Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje całą wodę.
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko.
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem
Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko.
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem
Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.