WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1025]

Gofry drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i chrupiące gofry z ciasta drożdżowego, idealne na deser lub jako samodzielny posiłek. Można je podawać z dowolnymi dodatkami.

Gofry drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry drożdżowe

 

  • 3/4szkl. mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru zwykłego
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Gofry drożdżowe

ETAP 1:

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier zwykły i waniliowy. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać do niej olej, wbić jajko i wlać rozczyn drożdżowy. Wszystko krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.

Miskę z ciastem nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno mniej więcej potroić objętość.

Gdy ciasto urośnie nagrzać gofrownicę i nalewać porcje ciasta. Piec gofry na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu wykładać je na metalową kratkę żeby nabrały chrupkości.

Podawać oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Gofry drożdzowe
Gofry drożdżowe po upieczeniu na metalowej kratce nabierają chrupkości
Gofry drożdzowe
Gofry drożdżowe w trakcie pieczenia w gofrownicy
Gofry drożdzowe
Ciasto na gofry drożdzowe po wyrośnięciu po ok. godzinie
Gofry drożdzowe
Ciasto na gofry po zmiksowaniu przed wyrośnięciem