WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Gofry owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry owsiane czyli trochę zdrowsza wersja gofrów, podane z bananami i roztopioną czekoladą. Idealne na deser dla dzieci i dorosłych.

Gofry owsiane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gofry owsiane

 

  • 0,5szkl. płatków owsianych górskich
  • 1,5szkl. mleka do ugotowania płatków + 0,5szkl. do ciasta na gofry
  • 1 jajko
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego lnu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • kilka kropel aromatu śmietankowego do ciasta
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady + 2 łyżki mleka do jej rozpuszczenia
  • cukier puder do opruszenia

Sposób przygotowania:

Gofry owsiane

ETAP 1:

1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać płatki owsiane i gotować ok. 10 min, aż płatki będą miękkie. Wystudzić. Następnie wystudzone płatki zblendować. Dodać do nich łyżkę zmielonego lnu, mąkę, proszek do pieczenia i cukry. Wbić jajko i wlać mleko, olej i śmietanę. Na końcu dodałam aromat śmietankowy.

Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać. Ciasto nakładać partiami i smażyć po kilka minut na ładny złoty kolor.

Po upieczeniu wyłożyć na metalową kratkę żeby nabrały trochę chrupkości.

Banana pokroić na plasterki. Czekoladę z mlekiem rozpuścić.

Gofry oprószyć cukrem pudrem, ułożyć plasterki banana i polać czekolada.

Gofry owsiane
jeden goferek z bananem i czekoladą na talerzyku
Gofry owsiane
Gofry owsiane po upieczeniu i posypaniu cukrem pudrem

Tagi:

desery gofry