YoAska

YoAska

Kucharz
[Przepisów: 12]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tradycyjne gołąbki, które podaję z musztardą lub keczupem.

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 biała kapusta
  • 3 woreczki ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 konserwa tyrolska
  • 400 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/2 litra wywaru z kostki rosołowej
  • sól, pieprz
  • musztarda lub keczup

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Z kapusty wyciąć głąb, całą główkę włożyć do wrzącej, osolonej wody. Po paru minutach zdejmować sparzone liście. Po przestudzeniu ściąć z każdego liścia gruby nerw. Pieczarki zetrzeć na tarce, poddusić na maśle. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i również poddusić na maśle. Ryż ugotować na sypko. Mięso mielone wymieszać z rozdrobnionym mięsem z konserwy. Dodać ryż, pieczarki, cebulę, przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Liście kapusty napełniać farszem, zawijać gołąbki i układać ciasno w garnku. Na spód garnka kładziemy specjalną metalową podstawkę, aby uniknąć przypalenia. Gołąbki w garnku zalać bulionem, na wierzchu poukładać liście kapusty. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Można podawać na różne sposoby, ja podaję najczęściej z musztarda lub keczupem.