mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polskie, tradycyjne gołąbki zawijane w kapustę z farszem mięsnym i ryżem

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 kapusta duża
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 g ryżu
  • 2 litry przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Z kapusty zdejmuję 15 zdrowych liści, obgotowuję je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Mięso mielone przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję do niego ugotowany ryż, jajko, śmietanę i połowę posiekanego pęczka koperku. Wyrabiam na jednolitą masę. Wykładam mięsno-ryżową masę na obgotowane liście. Zawijam najpierw obydwa boki a później w rulon. Na dnie garnka układam liście kapusty. Na nich ścisło układam gołąbki. W osobnym naczyniu mieszam przecier pomidorowy ze szklanką wrzącej wody. Dodaję sól, pieprz i cukier do smaku. Zalewam przygotowanym płynem gołąbki. Duszę na malutkim ogniu dwie godziny pod przykryciem. Gołąbków nie mieszam w trakcie gotowania, za to energicznie obracam garnek co jakieś 20 minut. Gołąbki podaję z sosem pomidorowym.