eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam smażone gołąbki, które podałam z sosem pieczarkowym. Czasem gołąbki można podać z innym sosem niż tylko klasycznym pomidorowym.

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym

Składniki:

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym

kapusta

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

farsz

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 torebki ryżu
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym
Ze sparzonych liści kapusty i farszu przygotować gołąbki.

Z kapusty zdjąć zwiędłe liście i długim nożem wyciąć głąb. Włożyć kapustę do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i sparzyć oddzielające się liście.

Po ostudzeniu wyciąć gruby nerw z liści. Ryż ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do ryżu dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawę, sól i pieprz. Całość wymieszać. Liście rozłożyć i położyć farsz.

Ściśle zwinąć gołąbki.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym
Gołąbki obsmazyć, podlać wodą i dusić aż będą miękkie.

W brytfance roztopić margarynę, włożyć gołąbki i smażyć z obu stron aż będą rumiane.

Posypać gołąbki solą i czosnkiem granulowanym, podlać wodą i dusić około 40 minut pod przykryciem.

przygotowanie sosu

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym
Obrane z łupinek cebule pokroić w kosteczkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu cd

Gołąbki Eli z sosem pieczarkowym
Pieczarki i cebulę usmażyć na maśle i przygotować sos.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.

Do pieczarek dolać wody i dusić aż będą miękkie. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.

Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym.


Tagi:

gołąbki