zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2397]

Golonka z warzywami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszna goloneczka duszona w warzywach.

Golonka z warzywami

Składniki:

Golonka z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Golonka z warzywami
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.