Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Gotowana babka zebra

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka, której się nie piecze, a gotuje w specjalnej, szczelnej formie. Jest bardzo miękka, delikatna i wilgotna. Jednym słowem – przepyszna!

Gotowana babka zebra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gotowana babka zebra

 

Sposób przygotowania:

Gotowana babka zebra

ETAP 1:

Gotowana babka zebra
Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.

Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę.

Miękkie masło ucierać z cukrem, tak długo, aż stanie się białe i puszyste. Żółtka oddzielić od białek i jedno po drugim dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy, a następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

ETAP 2:

Gotowana babka zebra
Za pomocą łopatki wmieszać w ciasto pianę z białek.

Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łopatki.

ETAP 3:

Gotowana babka zebra
Do jednej połówki ciasta dodać pastę kakaową.

Masę podzielić na dwie części, a jedną z nich połączyć z pastą kakaową.

ETAP 4:

Gotowana babka zebra
Ciasto wykładać do formy naprzemiennie kolorami.

Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Zamknąć pokrywę i włożyć do gotującej się wody, obciążając formę i przykrywając garnek pokrywką. Woda powinna sięgać do 2/3 formy. Odpowiednią ilość najlepiej odmierzyć wcześniej, a w trakcie przygotowania ciasta wstawić garnek z wodą na ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i ostudzić.

Smacznego.