kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Grillowana kanapka z glazurowanym ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W tej konkurencji Five o'clock znów broni się deserem. Nie mogłam postąpić inaczej, wszak deser powinien wieńczyć każdy posiłek, również ten z grilla. Moja kanapka zachwyca smakiem to zdecydowanie deser nr1 z grilla.

Grillowana kanapka z glazurowanym ananasem

Składniki:

Grillowana kanapka z glazurowanym ananasem

 

  • Do przygotowania pysznego deseru z grilla potrzebujesz:

 

  • 4 kromki czerstwej chałki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

  • 4 pianki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 kostki czekolady

 

 

  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Grillowana kanapka z glazurowanym ananasem
Najpierw zamarynuj plastry ananasa, cukier rum i sok wymieszaj w miseczce, obtocz w marynacie ananasa i odstaw przynajmniej na kwadrans.

W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką i cukrem trzcinowym. Rozgrzej grilla (u mnie elektryczny) Połóż na rozgrzany grill plastry ananasa, grilluj około 1-2 minuty do momentu gdy owoc się zeszkli z wierzchu a cukier skarmelizuje.

Gotowego ananasa odłóż na talerzyk. Kromki chałki maczaj w jajku z obu stron i połóż na grill, bułka potrzebuje około 1-2 minuty w zależności jak nagrzany jest grill. Gotowe kanapki zdejmij z grilla, odłóż na talerz.

Dwie kromki posmaruj masłem orzechowym, połóż na nich pokrojone pianki oraz połamaną na kawałeczki czekoladę. Przykryj pozostałym kromkami, lekko dociśnij. Połóż na pół minuty na grilla a gdy pianki zaczną się rozpuszczać przełóż kanapki na talerzyki, na każdej kanapce połóż plaster ananasa, wierzch udekoruj bitą śmietaną.