halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Grillowana kaszanka w boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna kaszanka , wspaniały smak.

Grillowana kaszanka w boczku

Składniki:

Grillowana kaszanka w boczku

 

  • dobra kaszanka 60 dag
  • chudy boczek surowy 40 dag
  • piwo jasne 400 ml
  • przyprawa do karkówki 2 łyżeczki
  • czosnkowy sos chili 6 łyżek
  • olej 60 ml
  • liście sałaty

Sposób przygotowania:

Grillowana kaszanka w boczku
Kaszankę nakłuć wykałaczką z wszystkich stron na całej długości pętka. Następnie ułożyć kaszankę w misce , zalać piwem i odstawić do lodówki na 30 minut.Boczek pokroić w plastry. Zrobić marynatę . Do oleju wlać czosnkowy sos chili , wsypać przyprawę, dokładnie wymieszać . Zalać plastry boczku, odstawić na 2 godziny do lodówki . Kaszankę wyciągnąć z piwa , lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić laseczki kaszanki na 3 części . Zawijać kawałki kaszanki w plasterki boczku , spiąć wykałaczkami. Na rozgrzany ruszt grilla ułożyć kaszankę. Grillować z obu stron . Podawać na liściach sałaty np z grzankami czosnkowymi lub grillowaną cukinią.