VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Grillowane skrzydełka z orientalną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo wyraziste i ostre skrzydełka prosto z grilla. Smaku nadaje sos sojowy, cytryna i bardzo ostra papryka zawarta w harissie. Do tego ta chrupiąca skórka.

Grillowane skrzydełka z orientalną nutą

Składniki:

Grillowane skrzydełka z orientalną nutą

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
  • 1 łyżeczka harissy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sok z cytryny (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Grillowane skrzydełka z orientalną nutą
Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawą do kebaba i harissą.

Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym. Zalewamy nimi mięso. Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla na 200 *C. Kurczaka układamy na ruszcie. Dodatkowo smarujemy pozostałym sosem.

Grillujemy około 60 minut, od czasu do czasu obracamy skrzydełka.

Podajemy z ulubionym sosem.

Tagi:

kurczak grill