SUPERPRZEPIS

Groszkowe pierogi

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Groszkowe  pierogi Więcej zdjęć (5)

Nie wiem, jak Wam, ale mi zielony groszek kojarzy się z dzieciństwem. Najlepiej smakował prosto z krzaka - młodziutki i słodziutki. Może dlatego dania z jego udziałem zawsze poprawiają mi humor.

Składniki:

Groszkowe pierogi

FARSZ

  • 2 szklanki groszku zielonego,
  • 400 gram mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie z łopatki),
  • 1 mała cebula,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Szczypta cukru,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • Olej

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • Ok 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Groszkowe pierogi

ETAP 1

Groszkowe  pierogi
mięso przysmażamy na cebuli

FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Na zrumienioną wrzucamy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości, doprawiając do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Groszkowe  pierogi
do mięsa dodajemy groszek cukrowy

Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju. Na olej wrzucamy zielony groszek. Delikatnie go solimy, dodajemy szczyptę cukru oraz pieprz do smaku. Groszek smażymy około 5 minut, cały czas mieszając do miękkości. Gotowy zdejmujemy z ognia.
Część groszku (około 1/3 szklanki) pozostawiamy do dekoracji. Pozostałą część łączymy z mięsem mielonym. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy, ewentualnie uzupełniają smak przyprawami.

ETAP 3

Groszkowe  pierogi
nadzienie wykładamy na ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz.

ETAP 4

Groszkowe  pierogi
formujemy pierogi

Po nałożeniu farszu, sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.

ETAP 5

Groszkowe  pierogi
uformowane pierogi gotujemy

Uformowane wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy je około 5 minut. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze. Gotowe pierogi polewamy tłuszczykiem, posypujemy przysmażonym groszkiem i podajemy.