madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Grzanki we włoskim stylu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie grzanki sprawdzają się na śniadanko lub kolację, ale także jako przekąska. Kojarzą się zdecydowanie z włoska kuchnią.

Grzanki we włoskim stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki we włoskim stylu

 

Sposób przygotowania:

Grzanki we włoskim stylu
Bagietkę kroimy na kromki, czosnek obieramy i drobno siekamy. Kromki układamy na blasze, smarujemy czosnkiem oraz skrapiamy oliwą. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i podpiekamy. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę usuwając pestki. Do pomidorów dodajemy drobno pokrojone zielone oliwki. Układamy na podpieczonym pieczywie, następnie posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy listkami bazylii. Na samym końcu posypujemy solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku.
Grzanki we włoskim stylu
Kromki smarujemy czosnkiem i skrapiamy oliwą
Grzanki we włoskim stylu
Do pomidorów dodajemy drobno pokrojone oliwki
Grzanki we włoskim stylu
Na grzankach układamy pomidory z oliwkami
Grzanki we włoskim stylu
Posypujemy pieczywo pokruszonym serem feta