WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 334]

Grzanki z chleba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzanki z czerstwego pieczywa idealne do zupy lub do sałatki. To fajny sposób na spożytkowanie starego pieczywa aby go nie wyrzucać.

Grzanki z chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki z chleba

 

  • kilka kromek pieczywa (może być czerstwe)
  • masło do posmarowania kromek
  • opcjonalnie dowolne przyprawy

Sposób przygotowania:

Grzanki z chleba

ETAP 1:

Chleb należy pokroić na kromki o grubości około jednego centymetra. Każdą kromkę należy posmarować cienko masłem z obu stron. Następnie tak przygotowane kromki należy pokroić w równą kostkę.

Patelnię teflonową rozgrzać. Wrzucić kostki pieczywa i smażyć kilka minut już bez dokładania tłuszczu. Grzanki trzeba co jakiś czas przemieszać aby zrumieniły się ze wszystkich stron.

Grzanki po usmażeniu przełożyć na talerz i wystudzić lub od razu podać z zupą lub sałatką. grzanki które zostaną można przechowywać np. w metalowej puszce.

Grzanki z chleba
Grzanki usmażone na suchej patelni teflonowej
Grzanki z chleba
Kromki chleba posmarowane masłem i pokrojone w kostkę
Grzanki z chleba
Kromki czerstwego chleba posmarowane masłem przed pokrojeniem w kostkę
Grzanki z chleba
Grzanki podaję np do różnych zup kremów lub zwykłych zup