Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Grzyby leśne zapiekane pod ciastem francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jesienne grzyby leśne duszone w śmietanie i zapiekane pod ciastem francuskim, proste i pyszne za razem.

Grzyby leśne zapiekane pod ciastem francuskim

Składniki:

Grzyby leśne zapiekane pod ciastem francuskim

 

  • 500g grzybów
  • cebula szalotka
  • 200ml śmietanki
  • masło
  • ciasto francuskie
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Grzyby leśne zapiekane pod ciastem francuskim
Grzyby oczyść i pokrój w ćwiartki, na patelni roztop masło i zeszklij na nim posiekaną szalotkę, do cebuli partjami dodawaj grzyby, smaż do momentu aż połowa wody z grzybów odparuje. Na patelnię wlej śmietankę, dodaj zioła i gotuj całość 10min, grzyby przełóż do kokilek i przykryj je krążkami z ciasta francuskiego, przed pieczeniem posmaruj ciasto żółtkiem. Piecz 15min w 180stop.

Tagi:

ciasto grzyby