agula22

agula22

Kucharz
[Przepisów: 10]

Grzyby marynowane w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby marynowane w occie z dodatkiem cebuli, ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu ziarnistego. Można dodać też inne przyprawy, takie jak gorczyca lub czosnek.

Grzyby marynowane w occie

Składniki:

Grzyby marynowane w occie

 

  • Grzyby, np. podgrzybki/kurki- ok. 2,5-3 kg
  • ZALEWA:
  • Woda- 5 szklanek
  • Ocet spożywczy- 2,5 szklanki
  • Cukier- 2 duże łyżki
  • Sól- 2 łyżeczki
  • DO SŁOIKÓW:
  • Cebula- 2 duże sztuki
  • Liść laurowy- 1 opakowanie
  • Pieprz w ziarnach- 1 opakowanie
  • Ziele angielskie- 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane w occie
Grzyby dokładnie opłukać. Większe sztuki pokroić w mniejsze kawałki (aby zmieściły się do słoika). Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w gruby plastry grzyby i zalewamy je wodą aby były zanurzone z odrobiną soli. Gotujemy aż zmiękną- około 30 minut, jeśli grzyby są mniejsze jak np. kurki to gotujemy je ok.20 minut. Przecedzamy je w durszlaku i czekamy aż trochę ostygną. W tym czasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, 2,5 szklanki octu, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Zagotujemy. Czekamy do lekkiego ostudzenia. Do każdego słoika kładziemy kilka ,,piór'' pokrojonej cebuli, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe oraz grzyby. Zalewamy gorącą zelewą octową. Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy je 15 minut. Układamy do góry dnem pod przykryciem, np. ścierką.

Tagi:

grzyby