ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Guacamole na grzankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczna i zdrowa przekąska

Guacamole na grzankach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Guacamole na grzankach

 

  • 1 dojrzałe awokado
  • pół małej cebuli
  • łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnek
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • na grzanki:pszenna bagietka
  • do dekoracji: pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Guacamole na grzankach
Awokado obieramy ze skórki, następnie awokado przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestkę (można ją wrzucić razem z obranym owocem do miski, wtedy podobno zachowuje swój kolor). W misce rozgniatamy awokado widelcem, staramy się zrobić to dokładnie żeby powstała jednolita masa. Dodajemy sok z limonki, bardzo drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Na koniec doprawiamy chilli,pieprzem i solą, dodajemy oliwę i mieszamy. Na grillu elektrycznym lub w piekarniku przygotować zrumienione na złoto grzanki. Każdą grzankę smarujemy guacamole i dodajemy po ćwiartce pomidorka koktajlowego. Smacznego :)
Guacamole na grzankach
ja zostawiłam pestkę w misce aby zachować kolor
Guacamole na grzankach
wszystkie składniki mieszamy równomiernie
Guacamole na grzankach
guacamole najlpiej smakuje na jeszcze ciepłych grzankach

Tagi:

awokado