kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Gulasz drobiowy z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny gulasz z porem. Gulasz przygotowany z piersi kurczaka, pora oraz cebuli, czosnku i śmietanki. Polecam na obiad z ziemniakami, ryżem, kaszą.

Gulasz drobiowy z porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z porem

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 szkl wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z porem
Por czyścimy i kroimy w talarki. Wkładamy do miski z wodą i myjemy, przekładamy na cedzak, odsączamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso, obsmażamy. Dodajemy resztę pokrojonych składników i razem smażymy przez około 5 minut.

Wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do miękkości. 

Zimną wodę mieszamy z mąką i wlewamy do gulaszu. Doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z porem
Oczyszczony por kroimy w talarki i myjemy.
Gulasz drobiowy z porem
Umyte i osuszone z wody mięso pokrojone w kostkę.
Gulasz drobiowy z porem
Na patelni przesmażoną mięso, cebulę, czosnek, por.
Gulasz drobiowy z porem
W naczyniu mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do gulaszu.