eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Gulasz Eli w dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gulasz mięsno-dyniowo-ziemniaczany zapiekany w dyni.

Gulasz Eli w dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz Eli w dyni

 

Sposób przygotowania:

Gulasz Eli w dyni
Umytą i osuszoną wieprzowinę pokroić w kostkę jak na gulasz.Ziemniaki obrać i umyć.Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę.W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso.Dodać do mięsa przyprawę do gulaszu,sól,pieprz,liście laurowe,ziele angielskie,podlać wodą i dusić około15 minut.Do mięsa dodać ziemniaki,dynię,imbir,cynamon i dusić jeszcze 10 minut.Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do gulaszu i zagotować.Z małych dyni zciąć wierzchy i wyjąć pestki z miękkim miąższem.Gulasz włożyć do dyń.Dynie ułożyć na blasze,obok położyć zcięte wierzchy i zapiekać około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po wyjęciu z piekarnika dynie nakryć zostawiając szparę,żeby było widać gulasz i przystroić natką pietruszki.Smacznego!
Gulasz Eli w dyni
Do przesmażonego mięsa dodać resztę składników i dusić.
Gulasz Eli w dyni
tak wygląda gulasz przed włożeniem do dyni i przed zapiekaniem.
Gulasz Eli w dyni
Moja wnusia Lenka,najmłodsza smakoszka dyni w rodzinie.