aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Gulasz węgierski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjna kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi mięsistymi daniami, które pachną papryką i pomidorami. A gulasz węgierski to jedno z najbardziej popularnych dań w tym kraju.

Gulasz węgierski

Składniki:

Gulasz węgierski

 

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski
Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i chwilkę podsmaż, następnie posyp papryka w proszku oraz kminkiem. Całość delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso i smaż aż lekko się przyrumieni.

Zalej wodą, tak aby przykryło mięso i duś pod przykryciem przez ok 60 min, Następnie dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory, paprykę oraz ziemniaki. Całość duś jeszcze przez ok 20 min. Dopraw solą i pieprzem.