Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aromatyczny gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami .Dodatek suszonych śliwek nadaje takiego lekko dymnego smaku .

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

 

  • 60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra
  • 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra ( lub mięsnego Winiar )

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Mięso pokroić w grubą kostkę .Zrobić pastę z oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , mini kostki czosnkowej Knorra , szczypty soli . Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano ( nie dodając już tłuszczu do smażenia – to co jest w paście zupełnie wystarczy ). Przełożyć do rondla .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe kostkę mięsną . Śliwki i grzyby pokroić w paseczki i dodać do mięsa . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie ., a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Doprawić do smaku.