kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz z piersi kurczaka z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz przygotowałam z piersi kurczaka i gruszek. Gruszki przed dodaniem do sosu, przesmażyłam z wodą i cukrem na patelni. Polecam.

Gulasz z piersi kurczaka z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka z gruszką

 

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 dużej białej cebuli
  • 350 mililitra wody
  • 1 łyżka oleju

Ponadto :

  • 3 twarde gruszki
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru

Do sosu :

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka z czubkiem mąki
  • 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka z gruszką
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i oprószamy przyprawami, mieszamy i odstawiamy.
W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w kosteczkę. Gruszki myjemy i obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do garnka wylewamy wodę i zagotowujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną pierś razem z cebulą przez około 5 minut. Przekładamy do gotującej się wody.
Na patelnie wylewamy wodę, przekładamy gruszki i dodajemy cukier, smażymy aż lekko się karmelizują i dodajemy do mięsa.
Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy gulasz jest gotowy, dodajemy przyprawę do kurczaka i wylewamy rozprowadzoną w wodzie mąkę, zagotowujemy.
Gulasz z piersi kurczaka z gruszką
Umyte mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę.
Gulasz z piersi kurczaka z gruszką
Pokrojone mięso posypujemy przyprawami i mieszamy.
Gulasz z piersi kurczaka z gruszką
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z cebulą.
Gulasz z piersi kurczaka z gruszką
Gruszki przesmażamy aż będą miały złoty kolor.