AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Halloweenowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Straszące dynie w ogrodzie, pająki po swoich sieciach wchodzą do okien. W każdym kącie czai się duch a za chwilę wiedźma przyleci na miotle, ale coś słodkiego też by się chciało. Dlaczego nie przepysznych babeczek?

Halloweenowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Halloweenowe babeczki

Ciasto:

Krem:

  • 450g cukru pudru
  • 75g niesolonego masła
  • 185g kremowego serka (u mnie Philadelphia)
  • pomarańczowy barwnik do ciasta
  • elementy dekoracyjne - np żelki halloweenowe

Sposób przygotowania:

Halloweenowe babeczki

Ciasto:

Halloweenowe babeczki
W tym przypadku nie trzeba dzielić składników.

1. Do dużej miski daj masło, cukier, jajka i mąkę.
2. Zmiksuj na gładką masę.

Przygotowanie do pieczenia:

Halloweenowe babeczki
Masa jest bardzo gęsta, ale ładnie wyrasta podczas pieczenia, więc w jednej papilotce wystarczy łyżka.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na 12 babeczek i wypełnij ją papilotkami.
2. Do każdej nakładaj łyżką porcję ciasta. Mniej więcej tej samej ilości.
3. Piecz 15-20 minut bez termo obiegu, aż będą złoto-brązowe.
4. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Halloweenowe babeczki
O intensywności koloru świadczy ilość barwnika i jego jakość.

1. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę.
2. Włóż do lodówki na 0.5h, aby krem ładnie zgęstniał.

UWAGA: W kwestii barwnika zależy z jakiej firmy pochodzi. Czasami wystarczy kilka kropel, żeby kolor był bardzo intensywny. Ja użyłam żelowego. Zużyłam całą tubkę.

Dekorowanie:

Halloweenowe babeczki
Tak wygląda moja pipeta z worka.

Gdy babeczki całkowicie wystygną a masa zgęstnieje, czas na dekorację.
1. Przygotuj trójkątny worek do masy - kremu.
2. Do środka włóż plastikową końcówkę - w zależności od upodobania.
3. Tak przygotowaną masę rozprowadź na babeczkach.
4. Udekoruj wg uznania - u mnie halloweenowe żelki.
5. Przed podaniem trzymaj w lodówce lub innym suchym, chłodnym miejscu.
Smacznego!