grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Hummus z warzywami w wersji kolorowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hummus z warzywami to kolorowa wersja popularnego hummusu z ciecierzycy i pasty sezamowej. Hummus z dodatkiem buraka, marchwi lub awokado, aromatyzowany sokiem z cytryny, kuminem, kurkumą lub czosnkiem.

Hummus z warzywami w wersji kolorowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Hummus z warzywami w wersji kolorowej

Hummus z buraka i czerwonej fasoli

Hummus z awokado i ciecierzycy

Hummus z marchewki i ciecierzycy

Sposób przygotowania:

Hummus z warzywami w wersji kolorowej

Hummus z buraka i czerwonej fasoli

Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Hummus z buraka i czerwonej fasoli możemy udekorować skórką z cytryny.

Przygotowanie hummusu zaczynamy od ugotowania buraka. Możemy ugotować go w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kawałki.

Ciecierzycę i czerwoną fasolę gotujemy do miękkości. Jeżeli używamy warzyw z puszki, dokładnie je opłukujemy i odsączamy z nadmiaru wody.

Do przygotowania hummusu wykorzystujemy blender.

Blendujemy buraka, ciecierzycę, czerwoną fasolę z sokiem z cytryny, obranym ząbkiem czosnku i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Po zblendowaniu hummus powinien mieć jednolitą konsystencję.

Hummus z awokado i ciecierzycy

Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Hummus z awokado i ciecierzycy dekorujemy natką pietruszki.

Przygotowanie hummusu zaczynamy od obrania awokado. Przekrawamy awokado na pół, usuwamy pestkę a miąższ kroimy w drobna kostkę.

Ciecierzycę gotujemy do miękkości. Ciecierzycę z puszki dokładnie opłukujemy i odsączamy na sicie.

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
Do przygotowania hummusu wykorzystujemy blender.

Blendujemy awokado, ciecierzycę z sokiem z cytryny, obranym ząbkiem czosnku, natką pietruszki i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zblendowaniu hummus powinien mieć kremową konsystencję.

Hummus z marchewki i ciecierzycy

Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Hummus z marchewki i ciecierzycy przed podaniem posypujemy sezamem.

Przygotowanie hummusu zaczynamy od ugotowania marchewki w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu, marchewki odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w kawałki.

Ciecierzycę z puszki opłukujemy i odsączamy.

Do przygotowania hummusu wykorzystujemy blender.
Blendujemy marchew, ciecierzycę z sokiem z cytryny, obranym ząbkiem czosnku i oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.