WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Indyk w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna, dietetyczna przekąska. Piersi z indyka z warzywami w delikatnej galarecie. Idealne na zimno, skropione cytryną.

Indyk w galarecie

Składniki:

Indyk w galarecie

 

  • 1 pierś z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 bulwy selera
  • 2 l wody
  • żelatyna
  • sól i pieprz
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Indyk w galarecie
Oczyszczone piersi z indyka przekładamy do garnka, dodajemy obrane marchew, pietruszkę, selera i pora. Zalewamy ok 2 l wody, zagotowujemy. Zdejmujemy szumy i doprawiamy do smaku.

Gotujemy, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Odcedzamy rosół, odmierzamy dokładną ilość i dodajemy żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kawałki, warzywa w drobną kostkę. Dodajemy do wywaru z żelatyną, dodajemy posiekaną natkę i przelewamy do pojemniczków. Schładzamy i odstawiamy do stężenia.