edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Jabłka pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów włoskich to prosty i szybki deser w wersji fit, przypominający w smaku szarlotkę. Smakuje najlepiej podawany na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Jabłka pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruszonką
1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda i kroimy w kostkę. Ja wybrałam 2 jabłka słodkie i 2 kwaskowate. Podsmażamy na patelni dodając łyżkę oleju kokosowego i posypujemy obficie cynamonem.

2. Przygotowujemy kruszonkę z płatków owsianych, 2 łyżek oleju kokosowego lub masła, miodu, soku z cytryny, mleka, siemienia lnianego. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy odrobinę jeszcze cynamonu. Możemy te wszystkie składniki zmiksować, lecz nie jest to konieczne.

3. Podsmażone jabłka przekładamy do naczynie żaroodpornego, nakładamy na wierzch kruszonkę z płatków owsianych i dodajemy jeszcze na wierzch orzechy włoskie.

4. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 30 min.

5. Możemy podać z lodami, bitą śmietaną, sokiem z malin lub ulubionymi owocami.
Jabłka pod kruszonką.
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka do deseru
Jabłka pod kruszonką.
Podsmażone jabłka z cynamonem do deseru z kruszonką
Jabłka pod kruszonką.
płatki owsiane do jabłek z kruszonką w wersji fit
Jabłka pod kruszonką.
płatki owsiane wymieszane z dodatkami do deseru