Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłkowy kompot z syropem miętowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny kompot ze słodkich jabłek i syropu miętowego, z dodatkiem cytrynowej galaretki. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu:)

Jabłkowy kompot z syropem miętowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowy kompot z syropem miętowym

 

  • 1 szklanka syropu miętowego
  • 2 l wody
  • 5 dużych jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłkowy kompot z syropem miętowym
Wodę przelać do garnka, wlać do niej syrop miętowy. Jabłka umyć, pokroić w półplasterki przy okazji usuwając gniazda nasienne. Kawałki jabłek wrzucić do miętowego płynu,dodać cukier. Wszystko zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 5-10 minut. Garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę w proszku. Wymieszać tak, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Jabłkowy kompot z syropem miętowym
Przelana do garnka woda wymieszana z syropem miętowym.
Jabłkowy kompot z syropem miętowym
Pokrojone w półplasterki jabłka dodane razem z cukrem do miętowego płynu.
Jabłkowy kompot z syropem miętowym
Galaretka cytrynowa wsypana do ugotowanego kompotu.