domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Jaglankowe curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Znacznie zdrowsza wersja potrawy indyjskiej jakim jest curry. Proponuję dziś jaglane curry, którego podstawą jest bardzo zdrowa kasza jaglana.

Jaglankowe curry

Składniki:

Jaglankowe curry

 

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka;

 

  • 2 łyżki zielonej pasty curry;

 

  • olej do smażenia;

 

  • pęczek szczypiorku z dymką;

 

  • 1 l bulionu warzywnego;

 

 

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Jaglankowe curry
Dymkę i szczypiorek posiekać, troszkę szczypiorku odłożyć do dekoracji. W woku rozgrzać olej, wrzucić dymkę i szczypiorek, chwilę smażyć. Do patelni dorzucić pastę curry i smażyć chwilę mieszając. Pierś kurczaka dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski, wrzucić do woka i obsmażyć z każdej strony. Zalać wrzącym bulionem, zagotować. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, wrzucić do woka i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i śmietankę.