edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Jagodzianki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jagodzianki - pyszne drożdżowe bułki z jagodami i kruszonką. Idealny deser na letnie dni i nie tylko.

Jagodzianki z kruszonką

Składniki:

Jagodzianki z kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie drożdży (100g)
  • 6 jajek
  • Szklanka cukru plus łyżka cukru na rozczyn
  • 1 cukier waniliowy
  • Mleko do rozczynu
  • Oliwa
  • Sól do smaku
  • Dodatki:
  • 1 kg jagód
  • Jajko do smarowania
  • Kruszonka:
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 12 dag masła

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z kruszonką
1. Przygotować rozczyn do ciasta. Drożdże rozprowadzić z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i z ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiać do miski następnie wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać cukier waniliowy, łyżkę oliwy, sól, żółtka wraz z szklanką cukru ubite na gładką masę oraz białka ubite na pianę.

3. Wymieszać masę i zacząć wygniatać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone i ostygnięte masło. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.

4. Zacząć przygotowywać kruszonkę. Mąkę wsypujemy do miseczki i dodajemy posiekane masło i cukier, następnie rozcieramy palcami aż powstaną okruszki z ciasta.

5. Jagody opłukujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Opcjonalnie mieszamy z mąką ziemniaczaną lub cukrem.

6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy.

7. Rozwałkowane ciasto dzielimy na części tworząc równe prostokąty i układamy na nich jagody i dokładnie zlepiamy ich brzegi. Następnie jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ok. 20 min. do kolejnego wyrośnięcia.

8. Wierzch wyrośniętych jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika w 180 c około 20 min.