WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Jajecznica ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajecznica na kiełbasie krakowskiej ze szczypiorkiem, sałatką z pomidorów i świeżym pieczywem, idealna na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Jajecznica ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajecznica ze szczypiorkiem

 

  • 6 jajek
  • ok. 60-70g kiełbasy (tu krakowska podsuszana)
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 pomidora
  • 1 łyżeczka octu
  • świeże pieczywo

Sposób przygotowania:

Jajecznica ze szczypiorkiem

ETAP 1:

Kiełbasę krakowska pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Pomidory umyć i pokroić, wrzucić do miski. Dodać trochę szczypiorku, doprawić solą, pieprzem i octem. Wymieszać i rozłożyć na talerze.

Na patelni roztopić masło i wrzucić kiełbasę. Smażyć aż się przyrumieni. Jajka w tym czasie wybić do miseczki.

Gdy kiełbasa się podsmaży przelać jajka na patelnię i doprawić solą i pieprzem. Przemieszać łyżką i smażyć co jakiś czas mieszając aż jajka się zetną.

Do ściętych jajek wrzucić posiekany szczypiorek i zamieszać. Jajecznicę wykładać na talerze kiedy osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Podawać ze świeżym pieczywem.

Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajecznica podsmażona po dodaniu szczypiorku
Jajecznica ze szczypiorkiem
Podsmażona kiełbaska i dodane jajka na patelnię
Jajecznica ze szczypiorkiem
Kiełbaska krakowska podsmażona na masełku