mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka faszerowane pesto z kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Błyskawiczne do wykonania, aromatyczne, pikantne, bardzo smaczne jajka faszerowane bazyliowym pesto z dodatkiem kaparów i chili.

Jajka faszerowane pesto z kaparami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane pesto z kaparami

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki pesto genovese
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów ze słoiczka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • pieprz
  • sproszkowane chili
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pesto z kaparami
Jajka gotuję w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewam je zimną wodą, studzę, obieram. Każde jajko przekrawam wzdłuż na połowę i łyżeczką wyjmuję żółtka. Przekładam je do miseczki. Do naczynia z żółtkami dodaję pesto, majonez, musztardę, posiekane kapary, pieprz i dokładnie mieszam. Następnie napełniam jajka farszem. Układam na talerzu. Na koniec oprószam połówki jajek odrobiną chili. Ozdabiam całość świeżą natką pietruszki. Od razu podaję.
Jajka faszerowane pesto z kaparami
Jajka obieram, każde przekrawam wzdłuż na pół
Jajka faszerowane pesto z kaparami
Z połówek jajek wydrążam żółtka łyżeczką
Jajka faszerowane pesto z kaparami
Do miseczki przekładam pesto, żółtka, majonez, musztardę i mieszam
Jajka faszerowane pesto z kaparami
Powstałym farszem nadziewam połówki jajek