gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1314]

Jajka faszerowane śledzikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane jajka faszerowane śledzikiem podaję jako dodatek do kolacji lub jako przekąskę między posiłkami.

Jajka faszerowane śledzikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane śledzikiem

 

  • 6 jajek
  • 2 matiasy
  • 1,5 łyżki majonezu
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku
  • kawałek papryki czerwonej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane śledzikiem
Matiasy moczymy w wodzie ok. 2 godzin. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym przekrawamy na połówki. Żółtka wyciągamy z białek i przekładamy do miski. Następnie żółtka dusimy widelcem. Śledzie osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do żółtek. Śledzie z żółtkami mieszamy, po czym dodajmy majonez oraz pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy połówki białek, które układamy na talerzu. Na środku talerza układamy gałązki koperku i kawałek papryki. 
Jajka faszerowane śledzikiem
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym przekrawamy na połówki.
Jajka faszerowane śledzikiem
Żółtka wyciągamy z białek i przekładamy do miski. Następnie żółtka dusimy widelcem.
Jajka faszerowane śledzikiem
Śledzie osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do żółtek.
Jajka faszerowane śledzikiem
Farszem napełniamy połówki białek, które układamy na talerzu.