jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajka nadziewane makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Faszerowane jajka od zawsze cieszyły się dużym powodzeniem na świątecznym stole. Po taką przekąskę chętnie sięgamy. Oczywiście każdy na pewno ma swój sprawdzony przepis, ale warto czasem poeksperymentować.

Jajka nadziewane makrelą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka nadziewane makrelą

SKŁADNIKI

  • 1 duża makrela,
  • 8 jajek,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 2 łyżki kaparów,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • Ewentualnie sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane makrelą

ETAP 1

Jajka nadziewane makrelą
Żółtka po oddzieleniu drobno siekamy

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Obrane przekrawany na połowę. Wydrążamy żółkła, które drobno siekamy.

ETAP 2

Jajka nadziewane makrelą
Rybę dokładnie obieramy ze skóry i ości

Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości. Pietruszkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w kosteczkę.

ETAP 3

Jajka nadziewane makrelą
Przygotowane składniki przekładamy do miski

Do miski przekładamy przygotowane składniki: rozdrobnioną rybę, żółtka, pietruszkę, kapary oraz ogórka. Do całości dodajemy majonez. Całość delikatnie mieszamy doprawiając do smaku.

ETAP 4

Jajka nadziewane makrelą
farszem napełniamy połówki jajek

Przygotowaną pastą napełniamy połówki jajek (białka). Jajeczka dekorujemy świeżą natką pietruszki i podajemy.