WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 776]

Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczna potrawa jajeczna czyli jajka sadzone inaczej jajka po wiedeńsku podane z przesmażoną kiełbaską i cebulką.

Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • kawałek pętka kiełbaski
  • kawałek cebulki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką

ETAP 1:

Kiełbaskę pokroić w kostkę. cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę i kiełbaskę. Smażyć aż się zrumieni, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec doprawić trochę solą i pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzać masło i gdy zacznie skwierczeć wbić jajka. Smażyć aż się zetną. Jeśli się za bardzo rozleją po patelni to brzegi białka pozawijać do środka. Jajka doprawić solą i pieprzem.

Następnie jajka odwrócić na drugą stronę i smażyć na lekko złoty kolor aż żółtka zetną się odpowiednio. Jajka usmażone zdjąć na talerz i posypać przesmażoną kiełbaską z cebulką.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką
Jajka sadzone usmażone na masełku przed zdjęciem z patelni
Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką
Jajka sadzone po odwróceniu na drugą stronę
Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką
Jajka wybite na patelnię i doprawione solą i pieprzem
Jajka sadzone z kiełbaską i cebulką
Jajka wybite na batelnię na gorące masło przed doprawieniem