gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1314]

Jajka w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane jajka w sosie musztardowym podaję z ziemniakami i surówką, na obiad jako danie główne.

Jajka w sosie musztardowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka w sosie musztardowym

 

  • 6-8 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 50 gram margaryny
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Wodę z kostką rosołową zagotowujemy na bulion. Margarynę topimy, po czym wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie mieszając wlewamy bulion (gotujemy na wolnym ogniu). Na koniec do sosu dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia.

Jajka przekrawamy na 4 części każde, układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami. 
Jajka w sosie musztardowym
Do zstopionej margaryny wsypujemy mąkę i mieszamy.

Tagi:

jajko jajka mak