gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Jajka w sosie porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowane jajka w sosie serowo - porowym podaję jako dodatek do kolacji lub jako przekąskę....

Jajka w sosie porowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka w sosie porowym

 

  • 6 jajek
  • 1 por
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 gram serka topionego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie porowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, po czym przekrawamy je wzdłuż i układamy żółtkiem do talerza. Por drobno siekamy, przekładamy do małego garnka i podsmażamy na oliwie do momentu, aż zacznie się robić miękki. Następnie dodajemy serek topiony i na małym ogniu mieszamy go z porem, aż się rozpuści. Do pora z serkiem wlewamy szklankę wody i dodajemy kostkę rosołową. Mieszając, sos doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos łyżką wlewamy między połówki jajek. Dekorujemy natką pietruszki. 
Jajka w sosie porowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, po czym przekrawamy je wzdłuż i układamy żółtkiem do talerza.
Jajka w sosie porowym
Por drobno siekamy, przekładamy do małego garnka i podsmażamy na oliwie do momentu, aż zacznie się robić miękki.
Jajka w sosie porowym
Następnie dodajemy serek topiony i na małym ogniu mieszamy go z porem, aż się rozpuści.

Tagi:

jajko jajka pory