choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

jajka wędzone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spróbujcie raz a będziecie chcieli więcej, świetne wędzone jajka

jajka wędzone

Składniki:

jajka wędzone

 

  • 6jaj
  • 0,5 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki wyborowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

jajka wędzone
Jajo gotować przez 4 minuty na małym ogniu, odlać gorącą wodę i jajka zalać zimną. Ostudzić je i znowu doprowadzić do wrzenia. Gotować znowu 4 minuty na małym ogniu, wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Sos sojowy wymieszać z wódką wodą, octem, solą, cukrem i olejem, zagotować, zestawić z ognia, po minucie włożyć jaja, pozostawić je w płynie przez noc. Ułożyć na wkładce do gotowania na parze, wędzić pod przykryciem przez 20 minut.

Tagi:

sosy