Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Jajka z guacamole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka przystawka w postaci jajek faszerowanych pikantną pastą z avocado zachwyci gości nie tylko w Święta. Bardzo polecam :) !

Jajka z guacamole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka z guacamole

 

 

  • guacamole z żółtkami :
  • 1 dojrzale avocado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z polowy limonki ( lub cytryny)
  • sól
  • 1/2 małej, czerwonej papryczki chili ( mild czyli średnio ostra)
  • 5 maluch pomidorków koktajlowych
  • 2 garści świeżych listków kolendry
  • 2 ugotowane żółtka z jajek

Sposób przygotowania:

Jajka z guacamole
Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy by przestygły. Potem przekrajmy na pół, oddzielamy żółtka.

Papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z nasionek oraz błonek.

Avocado przekrajany na pól, łyżką wydrążamy miąższ, miąższ przekładamy do miski. Do avocado dodajemy sok z limonki, pokrojone ząbki czosnku, wszystko miksujemy blenderem. Do pasty dodajemy drobno pokrojone listki kolendry, solimy do smaku.

Dwa ugotowane żółtka ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach i dodajemy do pasty z avocado. dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną pastę z avocado nakładamy łyżeczką do polówek ugotowanych białek jajek .

Dwa pozostałe żółtka również ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i posypujemy nimi przygotowane jajka wypełnione pastą z avocado. 

Dekorujemy listkami kolendry.
Jajka  z guacamole
Ugotowane jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka
Jajka  z guacamole
Do guacamole czyli pasty z avocado dodajemy starte żółtka
Jajka  z guacamole
Polowi ugotowanych białek napełniamy pasta z avocado
Jajka  z guacamole
Pozostałe dwa żółtka ścieramy na tarce i posypujemy nimi jajka z guacamole