Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Jarzynowa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetna zupka na chłodne dni.

Jarzynowa krem

Składniki:

Jarzynowa krem

 

  • Wszystkie jarzyny w ilościach, dowolnych

 

  • 1 cebula
  • por ok 6cm
  • 2marchewki
  • 0,5 selera
  • 1 pietruszka korzeń
  • pietruszka natka (5-6 gałązek)
  • 2 zielone cebulki
  • 1brokuł
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru
  • ew. sok z cytryny
  • bulion warzywny (jak lubicie mięsny też może być)

Sposób przygotowania:

Jarzynowa krem
Cebulę i por zeszklić na oliwie. Dodać pozostałe jarzyny pokrojone w kostkę (różyczki brokuła i natkę zostawić na koniec), odrobinkę posolić i dodać imbir. Wszystko wymieszać i zalać bulionem (aby powstała gęstawa zupka). Gotować pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie dodać różyczki brokuła i natkę, gotować 5 min. Wyłączyć gaz, zdjąć pokrywkę, poczekać chwilkę, aby zupka "odparowała", zblendować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i jeśli ktoś lubi odrobiną soku z cytryny.