SUPERPRZEPIS

Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami Więcej zdjęć (5)

Szybkie ciasto jogurtowe z nektarynkami i borówkami sprawdzi się jako małe słodkie co nieco nie tylko do kawy.

Składniki:

Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami
Nektarynki obieramy ze skórki, usuwamy pestkę kroimy w plasterki. Borówkę płuczemy o zostawiamy na sitku aby obciekła.

W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Kiedy masa stanie się w miarę jednolita dodajemy jajka i jogurt – miksujemy na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się wszystkich składników (około 1 minuty).

Ciasto wylewamy na tortownicę (23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone nektarynki i borówki. Tak przygotowane ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut (najlepiej po 30 minutach do ciasta włożyć patyczek i jeśli po wyjęciu jest już suchy ciasto jest gotowe – jeśli nie dopiekamy go 10 minut i ponownie sprawdzamy).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy opryszczyć cukrem pudrem.

Smacznego
Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami
W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem.
Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami
W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami
Kiedy masa stanie się w miarę jednolita dodajemy jajka i jogurt – miksujemy na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się wszystkich składników (około 1 minuty).
Jogurtowe ciasto z nektarynkami i borówkami
Ciasto wylewamy na tortownicę (23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone nektarynki i borówki. Tak przygotowane ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut (najlepiej po 30 minutach do ciasta włożyć patyczek i jeśli po wyjęciu jest już suchy ciasto jest gotowe – jeśli nie dopiekamy go 10 minut i ponownie sprawdzamy).