slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Jogurtowiec w herbatnikach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na jogurtową kanapkę z galaretkami. Deser jest prosty do zrobienia, tani i pyszny. Polecam.

Jogurtowiec w herbatnikach

Składniki:

Jogurtowiec w herbatnikach

 

  • 200 g herbatników w polewie kakaowej
  • 1 galaretka morelowa na 1,5 szkl wody
  • 1 galaretka jagodowa na 1,5 szkl wody
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 łyżki żelatyny
  • blaszka: 12x12 cm

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec w herbatnikach
Galaretki morelową i jagodową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu w głębokich talerzach. Odstawiamy do stężenia.

Jogurt przelewamy do miski i dodajemy do niego mleko zagęszczone. Mieszamy do połączenia i odstawiamy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy. Blaszkę wykładamy folią i na dnie układamy warstwę herbatników.

Stężałe galaretki tniemy w kostkę na talerzach w których zastygły. Na herbatniki najpierw przekładamy galaretkę morelową a potem jagodową. Do masy jogurtowej dolewamy żelatynę i energicznie mieszamy.

Galaretki zalewamy masą jogurtową a na nią układamy drugą warstwę ciastek. Wkładamy ciasto do lodówki na całą noc.

Smacznego