eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kaczka z bakaliami Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Udka z kaczki z bakaliami z piekarnika,pieczone w woreczku.

Kaczka z bakaliami Eli

Składniki:

Kaczka z bakaliami Eli

 

  • 4 udka kacze
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 15 dkg suszonych śliwek
  • 1 garść rodzynek
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Kaczka z bakaliami Eli
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć udka solą,pieprzem,czosnkiem i włożyć do lodówki na 4 godziny.Morele i śliwki pokroić w plastry.Do woreczka włożyć morele,śliwki,rodzynki i ułożyć na nich udka kaczki.Do woreczka dolać 100 ml wody i zamknąć klipsem.Woreczek z mięsem włożyć do brytfanki i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika i rozciąć woreczek.Brytfankę z mięsem włożyć jeszcze do piekarnikana na kilka minut,żeby udka się zrumieniły.W tym czasie smarować udka wytworzonym sosem.Gotowe udka wyłożyć na półmisek.Obok udek wyłożyć owoce.Smacznego!