SUPERPRZEPIS

Kajmakowy miodownik z orzechami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kajmakowy miodownik z orzechami Więcej zdjęć (2)

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone słodką masą budyniową z kajmakiem i orzechami włoskimi. Jedno z wypieków, które musi się znaleźć wśród świątecznych ciast.

Składniki:

Kajmakowy miodownik z orzechami

CIASTO MIODOWE:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g miodu prawdziwego płynnego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka

PONCZ DO CIASTA:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu

MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI:

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Kajmakowy miodownik z orzechami

ETAP 1:

Kajmakowy miodownik z orzechami
Ciasto podzielić na 4 części i każdą oddzielnie upiec.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać zimne masło, jajka i miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować wodą osłodzoną miodem.

ETAP 2:

Kajmakowy miodownik z orzechami
Do rozpuszczonego kajmaku z mlekiem dodać masło.

Odłożyć 3 łyżki kajmaku na polewę. Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dodać kostkę masła i nadal podgrzewać.

ETAP 3:

Kajmakowy miodownik z orzechami
Wsypać zmielone orzechy i ugotować budyń.

Kiedy się zagotuje wsypać zmielone orzechy i rozprowadzony budyń, zagotować.

ETAP 4:

Kajmakowy miodownik z orzechami
Gorącą masą budyniową przekładać placki miodowe.

Masę budyniową zdjąć z ognia i gorącym przekładać placki miodowe, lekko je dociskając. Pozostawić do stężenia obciążając ciasto np deską do krojenia. 
Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Odłożony kajmak podgrzać, aby się rozpuścił i rozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać prażonymi orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły. 
Udanych wypieków i smacznego :)